Om Al dente

Alla vet vad al dente betyder. Oavsett om man har nördat ner sig i olika pastarecept och kan namn på de oändligt många pastaformaten eller om man helt enkelt på sin höjd lagar snabbmakaroner och köttbullar så klingar nog ”al dente” inte helt obekant. Det italienska köket har verkligen etablerat sig som en av de mest populära och omtyckta matkulturer här i Sverige. Anledningen är nog att de flesta recept är enkla, snabba och förhållandevis billiga. Pasta, pizza, risotto är italiens husmanskost och den går att variera i det oändliga. Den här bloggen kommer följdaktligen handla mycket om mat och matkultur.

Jag som hittar på, skriver och planerar Al dente heter Lena Gustafsson. 1989 var för mig ett förändringarnas år, hade en längtan till Italien som sedan en tid hade vuxit sig allt starkare. I oktober samma år tog jag mitt lilla pick och pack, min d´å femårige son Carl – som förövrigt numera jobbar på Italianissimo – och flyttade ner till Florens där jag hade skrivit in mig på en språkskola för att lära mig det vackra språket. Firenze, som man säger på italienska bjöd på sig men de första åren var hårda, fast förmodligen också de mest händleserika och minnesvärda jag upplevt. Med hjälp av goda vänner lyckades jag så småningom hyra en lägehnhet och skaffa ett svartjobb. Det glada 90-talet var verkligen glatt och bekymmerslöst och jag hade ingen som helst hemlängtan. Så för tio år sedan ville jag prova på norra Italien och flyttade till Rovigo, en halvstor stad strax söder om Venedig. Där bor jag nu, bland ändlösa slätter och blänkade vatten, dimma och ruggiga hägrar vid åkanterna. Det tog tid att vänja sig vid denna platta, fuktiga och trädlösa omgivning efter Toscanas böljande kullar och rika kulturutbud. Men människan är en anpassningsbar varelse och nu trivs jag riktigt bra här. Med den här bloggen har jag tänkt förmedla erfarenheter, tankar, information och tips. Helt enkelt ett ”fönster mot Italien” så ni som följer bloggen ska bli nyfikna och eventuellt så småningom göra era egna erfarenheter i detta mångsidiga land.

%d bloggare gillar detta: