Sommartips

Ibland vill man ju att matlagningen ska gå snabbt, särskilt om det handlar om vardagsmat till en själv. Men kravet att det ska vara gott närande och inbjudande kvarstår dock. Då är pasta med färska grönsaker alldeles perfekt. Jag har till exempel sen någon månad tillbaka blivit väldigt förtjustt i brytbönor. Här följer ett superenkelt tips – kallar det inte ens för recept för det är så basic – och man kan prova samma procedur även med andra grönsaker.

Brytbönor, med pasta, vitlök och pecorino

2 – 3 portioner

200 g pasta t.ex penne

400 g färska brytbönor

Extra jungfru olivolja

1 vitlöksklyfta

Pecorino

salt

Använd färska, smala, gärna nyskördade brytbönor (haricots verts). Skölj dem och torka dem i en kökshanduk. Häll några matskedar extra jungfru olivolja i en stekpanna. Lägg i bönorna och låt dem steka på låg värme under lock i ca 5 min. Häll därefter på 2-3 dl vatten, ett par nypor salt och låt bönorna bli lite lätt mjuka (men med tuggmotstånd), det tar ungefär 10-15 min.

Häll därefter av bönorna och lägg dem i en skål.

Blanda i en pressad vitlöksklyfta och lite extrajungfru olivolja.

Under tiden har du kokat upp pasta som du blandar ner tillsammans med bönorna.

Rör om försiktigt så inte bönorna går sönder.

Lägg upp i pastaskålar och strö över rikligt med riven pecorino.

Till denna enkla sommarrätt passar ett pärlande, vitt vin utmärkt.

Men livet är ju inte bara mat, dryck och middagar. Det finns så mycket att upptäcka på sommaren. Ge dig ut i naturen, titta t.ex. lite närmare på trädens blad, jämför dem varandra. Titta med förstoringsglas i blommorna men plocka dem inte (ja, det där med förstoringsglas är ju rysligt förlegat, men har en romantisk touch. Det går ju jättebra att zooma in med telefonen också). Sätt dig på en kulle, sten eller klippa och titta ut över ängen, skogen eller havet. Bara sitt där en stund, lyssna på fåglarna och vinden som drar fram genom träden eller vassen. Gå på upptäcksfärd längs en klippig kust eller på utsidan av en liten ö om du har turen att bo nära havet och en skärgård. Gör sådant du inte brukar göra. Sommaren är den magiska tid då naturen bjuder på allt, och vi bör ta vara på denna rikedom så vintern, när den kommer, inte känns så tung. Var ute i naturen så mycket som möjligt, det hjälper mot det mesta!

Ta vara på de ljusa sommarnätterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: