Estate! Sommar!

Såja, nu har den där heta och fuktiga sommarvärmen kommit!

Det är därför jag inte skrivit något på ett par veckor; man blir så slö i värmen. När den massiva Afrikaluften börjar förflytta sig norröver och möter Medelhavet skapas en fuktig, het luftmassa som man i Italien kallar för ”L’Anticiclone delle Azzorre” (Azoriska högtrycket).

Alla väntar på ”L’Anticiclone” för det är detta högtryck som är lika med underbar sommar för somliga, medan andra stänger in sig, sätter på luftkonditioneringen och väntar på den befriande månaden September. Personligen tycker jag den heta sommaren är trevlig i 2 – 3 dagar, därefter har den mist sin charm och jag bara grumsar över allt man inte orkar göra på grund av hettan.

Men igår åkte jag till vårt närmaste hav – en timmes bilfärd österut till det Adriatiska havet. Rosolina Mare heter stället och är egentligen ingen riktig höjdare om man jämför med en massa andra fantastiska stränder som Italien är full av. Men jag hade inte sett och kännt doften av havet sen juli 2019, så det var fullkomligt underbart!

Sommaren här nere är en lång och stundom ganska jobbig tid. Särskilt i början, innan man kommer in i andra andningen så att säga. Det gäller att anpassa sin livstil. Jag har länge envisats med att försöka göra det som jag normalt gjorde i den svenska sommaren; sola, äta ute, promenader, cykelturer och utflykter i största allmänhet. Jag hade alltid fönstren öppna och gardinerna fråndragna.

Men glöm det! Nu har jag insett att jag måste göra som italienarna och därmed basta!

Alltså: gå upp tidigt på morgonen, det är drägligt fram till 9 halv 10. Sen går man in och stänger fönstren, vilka mot solsidan täcks med gardiner, persienner eller ännu hellre, fönsterluckor som stängs utifrån. Man åker väldigt gärna till affärer och köpcenter där luftkonditionering är obligatorisk, ofta är det till och med för kallt. Framemot klockan 19 kan man så börja dra ifrån gardiner och liknande, öppna lite mot öster, ta en liten promenad i skuggan (om det finns någon, här är det ont om träd så jag går ut någon timme senare).

Men så kommer den ljuva kvällen. Solen går ner och mörkret ligger mjukt omkring en. Det är nu man har sin aktiva del av dagen. Folk träffas, man tar en sväng i byn, köper en glass, sitter på någon bänk eller trottoarkant. Man tittar på folk och det är en allmänt avslappnad stämning. Där är musik, röster, dofter, nattljud som cikadornas idoga gnisslande och en och annan hoande uggla.

Varje kväll brukar jag gå en sväng med mina katter på fältet bakom huset innan jag går och lägger mig. Det är förmodligen dagens finaste ögonblick. Klara nätter räcker det med att vända huvudet uppåt för att förtrollas av rymdens egen stjärnföreställning. Det doftar av ljum, fuktig jord och i de vattenfyllda dikena en bit bort håller grodorna konsert. I de ögonblicken rinner, för en stund, all stress av mig och jag kan känna mig en del av det stora altet; en liten människa på ett doftande fält med universums mysterium så närvarande och påtagligt.

Till sist vill jag ge er ett par tips på något att äta och dricka som passar bra om sommaren.

Bruschetta med sparris och mjuka ägg

Ingredienser till 4 personer:

500 g grön sparris

4 ägg

4 skivor prosciutto crudo

4 brödskivor

Körvel

Extra jungfru olivolja

Salt

Svartpeppar

Pensla brödskivorna med olivolja och rosta dem i en stekpanna eller i ugnen.

Koka äggen ca 4-5 min (beror lite på storleken), men gulan bör vara krämig.

Rengör sparrisen, dela topparna från stjälkarna. Koka stjälkarna i 4 min och topparna i 2 min.

Hacka stjälkarna fint; krydda med olja, salt och peppar.

Rosta prosciuttoskivorna i en stekpanna tills de blir spröda (så man kan bryta den i bitar).

Fördela den finhackade sparrisen på de 4 brödskivorna, därefter äggen som du skär på mitten så att gulan rinner ut lite grann, därefter sparristopparna och prosciutton strödd över i bitar.

Avsluta med färsk körvel (om du inte har färsk går det bra med torkad), salt och peppar.

BUON APPETITO!

Och här kommer en otroligt god och frisk dryck som passar utmärkt under solparasollen:

Hallondröm

Till 2 glas behövs:

Juice på skogsbär – hallon, jordgubbb, blåbär (eller liknande).

2 citroner

Färska hallon efter smak

1 kvist mynta

Isbitar

Pressa citronerna. Lägg isbitar och myntablad i en kanna.

Häll i citronsaften, 0,5 dl vatten (beror på hur starkt man villa att det ska smaka), bärjuicen och mosade färska hallon.

Låt blandningen stå i kylen i minst 30-40 minuter. Häll i två glas. Slutligen dekorera glasen med t.ex en kvist mynta. Låt gärna glasen stå en liten stund i frysen innan drycken serveras. Den är ännu godare nästa dag.

Tips: för de som önskar en alkoholhaltig dryck går det utmärkt att blanda i spumante innan den serveras.

En tanke på “Estate! Sommar!

  1. Men vilka kvällar! Älskar o sitta på ett torg var som helst i Italien och lyssna/känna in folklivet, barnen som spelar boll med kyrkoporten som målbur, eller nonna som passar småbarnen, äter gelato, rösterna som blandar sig med den härliga kvällsluften, lungt som lägger sig över byn/men framför allt tryggheten, känslan av att höra till en gemenskap❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: