Napoli: musik, mat och Pino Daniele

Neapel – eller Napoli som den heter på italienska – är en kontroversiell stad.

Talesättet ”se Neapel och sedan dö” uppfanns av Goethe efter att han blivit totalt förälskad i staden i slutet på 1700-talet. I hans skrifter från sin första italienska resa står det:

”Alla svärmar omkring på gatan, alla sitter i solen tills den slutar skina. Napolitanen är övertygad om att han har paradiset för sig själv och har en mycket ledsam uppfattning om markerna i norr: alltid snö, trähus, stor okunnighet, men mycket pengar ”.

Napoli gav den tyska poeten ett nytt sätt att betrakta världen: det milda klimatet, den historiska och konstnärliga rikedomen, de kulturella influenserna från Magna Graecia, alla är de delar av detta territorium som inte av en slump kallades Campania Felix – det lyckliga Campania.

Den napoletanska folksjälen kan följdaktligen uppfattas som lite självgod och arrogant, ett sorts utvalt folk bosatta i paradiset på jorden. Men vad kan man begära om man har gyllene citronträd, det blanka ljusa medelhavet och Vesuvius kontur som vardagsutsikt!

Till detta vackra och upphöjda har med tiden bilden av Napoli degraderat avsevärt. På 1800- talet föddes ”Onorata società” som senare förvandlades till ”la Camorra”; Napolis beryktade maffia. La Camorra har under ett och ett halvt sekel infiltrerat sig överallt och blivit en grogrund för droghandel, prostituion och brottslighet i största allmänhet. Men napoletanerna är ett stolt och fantasifullt släkte och Napoli idag är en sorts ”melting pot” av kriminalitet, bedragare, uppfinningsrikedom, konst, gästfrihet, mat och spektakulära utsikter över den glimmande bukten. All detta bidrar till den magiska dragningskraft som Napoli har och som kan ses som ett koncentrat av vår människonatur, på gott och ont.

Det är en lång rad av talangfulla kulturpersonligheter som kommer från Napoli. I denna stad där kaos och stil går sida vid sida, där sången och poesin alltid har varit ett allmänt uttryckssätt, är det självklart att många musiker och sångare har hittat den rätta miljön för att utvecklas.

Den napoletanska befolkningen är till största delen uppfödd på spaghetti med ”pummarola” (tomatsås) och de klassiska napoletanska sångerna, smäktande och lidelsefulla, vilka ofta ligger till grund för de lokala musikernas val av genre.

Jag, som många andra, älskar de traditionella napoletanska sångerna, så genuina och fulla av brinnande passion. Men vad jag uppskattar ännu mer är när någon lyckas blanda musikstilar och skapa något nytt bortom traditionen och öppna vidare horisonter. En av dessa är Napolis mest älskade nutida musiker och sångare Pino Daniele.

Pino Daniele (1955 -2015) var den äldste av sex syskon. Hans ursprung var bland det fattiga folket, de som nätt och jämt hade mat för dagen. Musiken var hans stora passion och när han var tolv uppträdde han för första gången inför publik. Gitarren var hans instrument och blues och jazz var musiken han föredrog. Napoletanerna, och stax därefter hela Italien, fick lära sig att sjunga blues både på engelska och napoletanska med gungande New Orleans-rytmer. Hans mycket personliga, ljusa röst och ovanliga musikaliska vändningar tillsammans med ett suveränt gitarrspel, gjorde att han blev uppmärksammad även långt utanför Italiens gränser. 2010 uppträdde han bland annat i USA i en serie konserter tillsammans med Eric Clapton. Pino Daniele gick bort den fjärde januari 2015 till följd av en hjärtinfarkt.

”Om du bara får välja två låtar av Pino Daniele, vilka skulle det vara?” detta var frågan som en vän ställde till mig en kväll, strax efter den där januaridagen 2015 när vi satt och pratade musik över en pizza. Jag funderade och kom fram till att det är ett näst intill omöjligt val; han har gjort så många, och jag älskar dem alla på olika sätt. Han var otroligt mångsidig vår käre Pino!

Men nu måste jag allså välja: det får bli en av hans första ”Napule è”, en poetisk ballad från 1977 och en av hans senare ”Boogie Boogie Man” från 2010 i en klassisk Rythm n’ Blues-stil. Däremellan finns en stor mängd underbar musik som du lätt kan hitta på Youtube.

Skruva upp volymen!

Neapel är tusen färger
Neapel är tusen rädslor
Neapel är barnens röster
som stiger långsamt
och du vet att du inte är ensam
Neapel är en bitter sol
Neapel är lukten av hav

Neapel är ett smutsigt papper
och ingen bryr sig
och alla väntar på att ha tur

Neapel är en promenad
i gränderna, bland andra
Neapel är en dröm
och hela världen vet det
men de vet inte sanningen…


Io dico quello che voglio
Dico quello che voglio
Io dico quello che mi passa dentro questa testa
I’m so glad
I’m boogie boogie man
I’m so glad
I’m a boogie boogie man

Io dico quello che sento
Dico quello che sento
Qualche volta mi pento
Qualche volta mi pento
I’m so glad
I’m boogie boogie man
I’m so glad
I’m boogie boogie man

Everybody needs a lovely soul
Everybody seems a lovely soul
Please to my baby
Leave all night long

Io dico quello che vedo
Io dico quello che vedo
Qualche volta ci credo
Qualche volta ci credo

I’m so…

På svenska/engelska:

Jag säger vad jag vill
Jag säger vad jag vill
Jag säger vad som händer inuti mitt huvud

I’m so glad…

Jag säger vad jag känner
Jag säger vad jag känner
Ibland ångrar jag det
Ibland ångrar jag det

I’m so glad…

Everybody needs a lovely soul…

Jag säger vad jag ser
Jag säger vad jag ser
Ibland tror jag på det
Ibland tror jag på det

I’m so glad…

Napoli är också berömd för sin otroliga mat. Två av huvudingredienserna är buffelmozzarella och solmogna, söta tomater. Så varför inte göra en delikat ”inslata caprese” – tomater, buffelmozzarella, lite extra jungfru olivolja och några färska basilikablad – och avnjuta den med ett glas svalt vitt vin medan du lyssnar på Pino Daniele…

Titelbilden är beskuren, under licens från Creative Commons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: