Mina – Tigern från Cremona

1977 fick jag min första verkliga, musikaliska upplevelse...

Albument var ”Wind and Wuthering” och gruppen var Genesis. Jag tog liksom ett skutt framåt på min egen väg och jag blev som besatt av denna musik. Skickligheten? visst, men där var något mer, en ny dimension som fick mig att inse vem jag höll på att bli och jag kände att musik var ”min grej”.

När jag senare kom till Italien 1989 hände samma sak igen.

På radion hörde jag något jag aldrig hört förut. En röst som tog över mig helt och hållet och som jag älskade från första stund.

Det var förstås Mina!

Alla italienare, och även andra musikälskare världen över nickar instämmande, så klart det var Mina – ”Tigern från Cremona”, Italiens stolthet på musikfronten.

Född 1940. Första uppträdandet 1958. Enorma framgångar på 60- och 70 talet när hon startar sin internationella karriär bl.a i Japan, Argentina och många av de europeiska länderna. Mina väljer att lämna scenen när hon är som mest popolär. 1978 uppträder hon på scen för sista gången, och man spelar in konserten som blir till ett dubbelalbum. ”Mina Live ’78”, ett kultalbum beskrevs av musiktidskriften “Rolling Stone” som “en av de 100 bästa italienska skivorna någonsin”. Hon fortsätter dock att producera minst ett studioalbum varje år, och hennes röst är fortfarande den stora referenspunkten för de unga inom branschen.

Mina anses vara en av de största italienska sångerskorna genom tiderna. Hon är känd för sin otroliga röst med en varm och mycket personlig klang, omedelbart igenkännlig. En röst som spänner över flera oktaver och som sticker ut för sin otroliga smidighet och en mycket solid teknik. Mina har också utmärkt sig för sin tolkningsförmåga och mångsidighet, och har med framgång provat på flera olika musikstilar.

Den där dagen i september 1989, hade jag precis installerat mig i en liten lägenhet i Firenze med utsikt över ”Piazza del Carmine” i den folkliga och underbara stadsdelen ”San Frediano”.

Jag satte på radion och ställde in den på den lokala kanalen ”Radio Cuore”, och där mitt ibland alla smäktande smörsånger (som jag alltid har intalat mig själv att jag hatar…men gör jag verkligen det, hmmm?) kom något annat; smäktande ja, och otroligt mycket skulle jag vilja säga. Så smäktande att jag blev alldeles ställd. Men där fanns inte ett spår av smör! Starka och svallande känslor ekade ur den gamla 70-tals radion; de där känslorna som man som svensk lärt sig att inte släppa fram, men som ändå onekligen dyker upp på livets väg. Därför tror jag att det är befriande att lyssna till musik som rör en på djupet, särskilt för oss nordbor, ofta lite generade över det som vi inte lyckas ha kontroll på.

Låten i fråga var ”Ahi mi amor” och berättar – som ett otal andra låtar – om en kärlek som tagit slut. Men det är ju också ett tema som angår oss alla, överallt och hela livet.

Lyssna på den här tolkningen, passionen och den fantastiska rösten:

Lo negherò sempre perfino con Dio,

che a volte il pensiero vagando di suo

Ritorna a cercarti esulta al ricordo.

Poi torna a sfinirmi cattivo e testardo.

E penso alla notte che sola dormivo

E tu pur sapendo che sola morivo,

Chissà da che braccia non sei più tornato

E allora mi dico non mi hai mai amato.

E canta il cuore non era amore.

Ahi, mi amor di quella nostra storia io,

Ahi, mi amor non capirò mai niente

Ahi, mi amor con questo dubbio resterò

Tutta la vita non saprò

Se mi hai amato oppure no.

Ricordo Dicembre la neve la gente,

E tu che nel traffico lento, irritante

Bloccando la strada hai spento il motore

Per dirmi mi vedi io muio damore.

I clacson suonavano come impazziti,

Noi fuori dal mondo ci siamo baciati,

Neppure a tre ore da quel capodanno

A cui non venisti giocando d’inganno.

E insinua il cuore non era amore.

Ahi, mi amor di quella nostra storia io….

E poi lunghi mesi in cui stavo male,

In cui non sapevo dormire o pregare

Diceva il dottore lei che lo vuole

C’è un filo diceva tra mente ed il cuore

E allora di colpo ti ho visto vicino.

La notte ed il giorno un lungo cammino

E quando ho ripreso a sorridere ancora

Ho girato la testa ma ero già sola.

E insiste il cuore non era amore.

Ahi, mi amor di quella nostra storia io…

Svensk tolkning:

Ack min älskade

Jag kommer alltid att förneka det även inför Gud, att tanken ibland vandrar för sig själv
Går tillbaka för att leta efter dig och glädjas över minnet.
Men sen tröttar det ut mig, elakt och envist.

Och jag tänker på nätterna när jag sov ensam
Och du visste till och med att jag ensam dog av längtan,

Vem vet från vilka armar du aldrig kom tillbaka

Och då säger jag till mig själv att du aldrig älskade mig.

Och hjärtat sjunger; det var inte kärlek.

Ack min älskade, av den här vår historia,
Ack min älskade, kommer jag aldrig att förstå någonting
Ack min älskade, jag kommer alltid att ha detta tvivel
Hela mitt liv kommer jag att inte veta
Om du älskade mig eller inte.

Jag minns december, snön och människorna,
Och du i den långsamma, irriterande trafiken,
Du stängde av motorn och blockerade vägen
För att säga att du ser mig och jag dör av kärlek.
Bilarna tutade som galningar,
Vi kysstes där utanför världen.
Inte ens tre timmar efter det nya året
kom du, och du drev med mig
Och då antyder hjärtat att det inte var kärlek.

Ack min älskade, av den här vår historia….

Och sedan långa månader då jag mådde dåligt,
I vilka jag inte visste om jag skulle sova eller be
Läkaren sa: det är du som vill ha det så (eller: ha honom)
Det finns en tråd mellan sinne och hjärta.

Och så plötsligt såg jag dig på nära håll.
Natt och dag blev till en lång vandring
Och när jag (äntligen) började le igen
Vände jag mig om, men jag var redan ensam.
Och hjärtat envisas med att säga; det var inte kärlek.

Ack min älskade, av den här vår historia….

Titelbilden är beskuren, under licens från Creative Commons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: