Primavera – våren runt hörnet

Om några dagar är det vårdagjämning och här i norra Italien har våren definitivt kommit.

Igår – en mulen, stilla dag – skruvade jag teleobjektivet på kameran och tog en liten runda här i grannskapet, med idén att ta foton på vårens stilla framskridande i byn. Även om det är 14 grader varmt och vindstilla kändes det lite kyligt, vi är ju ganska bortskämda med sol här nere. Jag ville dela med mig av dessa små glada tillrop av vår som en försmak av det som ni snart kan vänta er. Även om snön fortsätter falla och och allt är naket och grått, så är våren där, precis runt hörnet.

Första vårtecknet är tusenskönorna som tittar upp ur gräsmattan redan i februari, tätt följd av Prins Gustavs öga och maskrosor. Vinbärsbuskarnas bladknoppar börjar svälla så tidigt som i december- Men de bara väntar. De kan vänta i det stadiet i två månader, sen när de första riktigt varma solstrålarna kommer exploderar de och bladen vecklar sakta ut sig, skrynkliga och skirt gröna.

Men det verkliga beviset på att våren har kommit är när koltrasten om kvällarna börjar sjunga sin mest bedårande truddelutt i trädtopparna eller från någon taknock. Man kan se hans lilla svarta siluett mot den ljusa kvällshimlen när han lyfter huvudet uppåt och drillar med en förvånansvärt hög volym. Eller den pigga lilla rödhaken som kan låta som en porlande bäck och som ibland sjunger även på natten.

Den här lilla rödhaken kom så lägligt och satte sig på en gren bara några meter från mig.

En av de mest fascinerande vårtecknen är de ståtliga magnoliablommorna. De stora blomknopparnas köttiga blad ger ett tungt, jordnära intryck, medan färgen, vit med skiftningar i rosa eller lila, ger dem något eteriskt, besjälat och graciöst.

Mimosans knallgula små luddiga bollar sprider ljus även en mulen och kylig dag.

Visst är det en underbar årstid vi har framför oss, men ack så kort! Här nere blir det väldigt fort riktigt hett när solen börjar värma, lite mer för varje dag, och i april är det vanligt att temperaturen ligger runt 25 grader. “Härligt!” tänker ni säkert då – efter den långa, tunga och ovanligt kalla vintern i Sverige – men då är ni lyckligt omedvetna om vad fukten på Po-slätten kan göra med värmen. Det är som att bo i ett växthus. Men det kommer inte förrän om några månader, så nu njuter jag av denna härliga mellan-årstid så länge jag kan.

Även herrar som normalt sett inte låter sig överraskas i en ovärdig situation kan inte låta bli att brottas lite när solvärmen spritter i dem.

Den självklara grönsaken som hör våren till är naturligtvis sparrisen; den vilda, snåriga i skogsbackarna och de odlade, raka och stolta, lika fascinerande och goda.

Sparrisens hälsoegenskaper är många bl.a. avgiftning av njurar och lever, dränering, är rik på antioxidanter och motverkar bildandet av celluliter. Ett koncentrat av hälsosamma egenskaper. Från april och så länge de finns färska bör man äta dem en eller två gånger i veckan.

Till exempel en risotto på sparris är aldrig fel, härunder följer ett recept som jag provade idag med stor tillfredställelse.

Recept till 4 personer

300 gr ris (carnaroli eller arborio)
300 gr rengjord sparris
1 liter grönsaksbuljong
1/2 glas torrt vitt vin
1 liten lök
2 msk extra jungfru olivolja
2 msk smör
4 matskedar riven Grana Padano eller Parmigiano reggiano
salt
svartpeppar

Förkokning av sparris

Först och främst förbered cirka 1 liter grönsaksbuljong, eller använd färdig, flytande buljong. Rengör sedan sparrisen, skrapa av den hårdaste delen av stjälkarna. Väg dem därefter.

Skär av sparrisknopparna från stjälkarna. De kan med fördel ångkokas.
Lägg sen stjälkarna i en stor gryta med kallt vatten och låt koka upp. Placera därefter ovanpå grytan en hålförsedd insats i rostfritt stål eller en sil, där lägger du sparrisknopparna, täck med lock. Låt koka i 10 -15 minuter. Kontrollera knopparna efter ca 5 min. Om du lätt kan sticka ner en gaffel är de färdiga. Lägg dem åt sidan och låt stjälkarna koka tills de blir lagom mjuka.

Om du inte har möjlighet till eller lust att ångkoka knopparna lägg till dem i grytan de sista 5 minuterna av koktiden.

Häll av sparrisstjälkarna och låt dem svalna lite på en skärbräda. Skär av den mjukare delen av stjälkarna (ungefär hälften av stjälken) som du sedan skär i små bitar ca 6-7 mm breda.

De hårdare delarna mixar du tillsammans med 2-3 msk vatten tills du får en kräm. För över krämen i en kastrull, gärna hårdbottnad. Om sparrisen du använder är relativt mjuk och trådfri kan du skära hela stjälken i små bitar, men låt de i så fall bli riktigt mjuka innan du tar av dem från spisen.

Värm buljongen och låt den sedan stå på mycket låg värme så den håller sig varm.

Mixa eller hacka löken mycket fint, lägg den i en kastrull, eller stekpanna med höga kanter, tillsammans med oljan och 1 matsked smör. Efter en knapp minut häller du i riset och rör om.

Rosta riset i ca 1 minut på hög värme, rör om hela tiden.
Tillsätt vitt vin och låt det avdunsta på hög värme, fortsätt att röra. När vinet har avdunstat helt, lägg sparriskrämen i riset, eller om du har skurit allt i bitar lägger du i all sparris utom knopparna. Tillsätt 1 slev buljong och rör om någon minut.

Låt de sedan koka tillsammans på låg värme under omrörning, tillsätt 1-2 slevar buljong så fort det börjar bli torrt, rör om ofta.

Efter ca 8 min är det dags att lägga i de hackade stjälkarna (om du gjort varianten med mixad sparriskräm alltså). Fortsätt att röra och att tillsätta buljong när det behövs.

När sen riset är kokt och fått den konsistens du önskar, lägger du i sparrisknopparna.

Rör om väl och låt koka i några sekunder.

Stäng sedan av värmen och tillsätt parmigiano eller grana padano, tillsätt smöret, rör om tills det smält och krydda med salt och en nypa svartpeppar.

Nu är din risotto med sparris färdig. Serveras riktigt varm.

En utmärkt måltid blev det! Enkelt som jag förderar det till vardags. Hade några sötsöta morötter och en smakrik fänkål till. Det ni ser till höger kallas för ”Bussola” och är en sorts hård grissini vars ändar möts. Typisk för kusttrakten runt Venedig och Chioggia.

Buon appetito!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: