Kaffe Illy – gott som gör gott

Tänk dig att du sitter där med en rykande kopp espresso

Kanske är du på ett caffé, där det sammetsmjuka, mörka kaffet har en yta med en lätt krämig aspekt och lockar med sin perfekta arom. Eller är du hemma och tar fram den väl använda Mokabryggaren, häller i vatten i den undre delen, sätter i filtret, mäter upp det doftande kaffet, skruvar på överdelen och sätter den på spisen. Det fina med Mokan är just detta, det rituella förberedandet och när den efter en stund börjar viska, bubbla och fräsa känns den nästan som någon form av levande varelse. Så häller man upp det nygjorda kaffet och njutningen är total.

Men om man funderar lite utöver ”det ska smaka gott med en kopp kaffe” och låter fantasin flöda, upptäcker man en hel värld: kulturer som möts, dofter och underbara exotiska platser, tusen år av historia, konst, resor, men också vetenskap, kunskap, innovation och hårt arbete.

Kaffe innehåller cirka tusen aromatiska ämnen, produceras i sextio olika länder och sysselsätter hundra miljoner människor.

Bland denna mängd av odlare, arbetare och producenter finns det italienska företaget Illy, som utmärker sig för att ha sammanställt en ”etisk kod”

som omfattar allt från miljövänliga kaffeodlingar, rättvis lön och arbetsförhållande för arbetarna, till absolut transparens och moraliskt ansvar hos ledningen, allt för att skapa en god livskvalitet för alla inblandade.

Illy köper t.ex inte upp färdigskördat kaffe som man normalt gör, utan betalar odlarna i förskott. Detta betyder att arbetare och odlare garanteras en säker inkomst även om skörden skulle bli dålig p.g.a. naturliga fenomen, som torka eller monsunregn.

Bakom detta aktningsvärda sätt att driva ett företag på hittar vi eldsjälen och innovatören Andrea Illy, vars farfar – Francesco Illy – grundade Illycaffè i den vackra hamnstaden Trieste 1933.

Andrea Illy som tog över ledningen 1994, håller på att förverkliga sin idealistiska dröm om att skapa det perfekta kaffet – och med allt vad detta innebär rörande odling, bearbetning, smak och doft. Även den estetiska biten har fått sin framskjutna plats, genom intresset för en stilren design och konstnärligt utformade koppar och mokabryggare tillverkade av kända formgivare.

Under Andrea Illys ledning har Illycaffè blivit ett globalt erkänt varumärke, också för sina etiska värderingar och för att ha utvecklat en intensiv relation med odlare, utställare och samtida konstvärld.

År 2017 ingick Illycaffè i listan över ”124 mest etiska företag i världen” från Ethisphere (Ethisphere Institute är ett amerikanskt bolag som definierar och mäter företags etiska standard, erkänner företag som utmärker sig och främjar bästa praxis inom företagsetik).

Kaffe Illy brukar ligga lite högre i pris än många andra kaffemärken, men nu vet du varför och du vet också att det är ett gott val att köpa deras kaffe, inte minst med tanke på dess enastående kvalitet och mjuka arom.

Om någon månad börjar vårvärmen sprida sig, och vi vill bara sitta ute och njuta av god mat och dryck. Då kan man någon gång byta ut den vanliga koppen kaffe efter maten mot en Caffè shakerato, vilket helt enkelt är en kall kaffedrink. Caffè shakerato är mycket efterfrågad på de italienska barerna under sommarhalvåret.

Så här gör du din egen Caffè shakerato:

Drygt 1 dl espresso

3 iskuber

1 tsk sockerlösning (du kan själv känna om du vill ha mer eller mindre sött)

Du behöver en shaker, en sådan som bartendern använder för att göra cocktails.

Börja med att göra en sockerlösningen (detta är en dos som räcker ett tag)

Att förbereda sockerlösningen tar bara några minuter:

Häll 300 gr socker i en kastrull (med råsocker blir den mer aromatisk).

Tillsätt 110 g kallt vatten (drygt 1 dl).

Rör om med en träsked. Värm upp på låg värme i ca 5 minuter tills sockret har löst sig helt och vattnet nästan börjar sjuda.

Stäng av värmen, rör om och låt den svalna. Häll lösningen i en burk eller glasflaska. Du kan förvara din sockerlösning i kylen i två veckor.

Förbered kaffet, ta shakern och fyll den med is, tillsätt sedan det flytande sockret och det varma kaffet. Häll i kaffet till sist för att förhindra att värmen smälter isen (skummet blir då mindre kompakt ).

När du har tillsatt kaffet, skaka med två fasta skakningar för att förhindra att isen går sönder. Detta räcker för att kyla ner kaffet och få det till önskad krämighet.

Ta ett martini-glas som du kylt i frysen i några minuter.

Häll kaffet i glaset (en shaker bör ha ett cocktailfilter vid pipen, men om det saknas kan du använda en sked eller en sil för att förhindra att isbitarna kommer med i glaset).

Nu är din Caffè shakerato klar att avnjutas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: