Polpette di ricotta e tonno – Friterade ricotta och tonfiskbullar

Ett gott, mätttande och annorlunda sätt att använda tonfisk på.

Det här receptet räcker till 3 – 4 personer (beroende på hur hungrig man är). Passar till antipasto eller huvudrätt serverade med en frisk sallad.

Ingredienser till 20-25 st.

Tonfisk i olivolja 230 g (vikten avser bara fisken utan olja)

Ricotta 200 g

Ansjovisfileer 20 g (skuren i små bitar)

Kapris 20 g

Parmigiano Reggiano 50 g (riven)

Ägg 2 st (vispa ihop dem innan de blandas med resten)

Ströbröd 50 g

Persilja hackad 8 g

Salt

Svartpeppar

Till panering och fritering:

Ströbröd 40 g

Olja (solros, raps eller frityrolja)

Blanda ricotta, riven parmigiano, tonfisk och ansjovis i en skål. Tillsätt kapris, hackad persilja, ströbröd och slutligen de lätt ihopvispade äggen, börja sedan blanda smeten väl med en gaffel. Tillsätt salt och peppar och knåda sen med händerna tills du har en kompakt och homogen blandning (om blandningen är för mjuk kan du lägga till lite mer ost och/eller ströbröd, om den däremot är för torr, mjuka upp den med en skvätt mjölk).

Fukta händerna lätt och börja forma bullarna (som stora köttbullar, ca 30 g) När de har fått rätt form och storlek är det dags att rulla dem i ströbröd.

Sätt på en gryta med olja för fritering. När oljan har nått 180° kan du börja friterigen. Fritera bara 4 – 5 st åt gången (för att oljan ska behålla temperaturen), det tar bara någon minut för att bullarna ska bli gyllenbruna. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper. När alla är färdiga lägg dem i en skål och servera genast tillsammans med en krispig sallad och ett glas svalt, vitt vin.

Jag serverade mina tonfiskbullar med speltvete, lätt kryddat med färsk mynta och ett par droppar extra jungfru olivolja, en sallad på radicchio rosa (liknande rosésallad).

På salladen hällde jag lite extra jungfru olivolja samt en dressing av äppelcidervinäger, honung och rivet apelsinskal. Så här gör du dressingen: lägg 2 tsk honung i en kaffekopp, tillsätt lite vinäger åt gången och rör så det blandas väl. Jag brukar fylla koppen till drygt hälften med vinäger, det beror på vilken sötma man önskar. Riv därefter i skalet från en halv ekologiskt odlad apelsin. Om dressingen får stå någon timme frigörs de eteriska oljorna i skalet och smaken blir distinkt och friskt aromatisk av apelsin.

Buon appetito!

2 reaktioner till “Polpette di ricotta e tonno – Friterade ricotta och tonfiskbullar

  1. Testade detta till middag idag. Jättegott! Serverade med en sallad av grovriven morot och finstrimlad vitkål med rostade sesamfrö, olivolja, citronsaft, flingsalt och nymald vitpeppar. Till detta en sås av creme fraich, lite grovkornig senap och citronpeppar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: