Antika byar – Borghetto sul Mincio

Italien är full av gamla medeltida byar, så kallade “borghi”. De konstruerades – i vissa fall för mer än 1000 år sedan – på en strategisk plats, ofta på en höjd där man kunde ha koll på när fienderna närmade sig, eller vid floder och kuster för transportmöjligheter.

Om man skulle befinna sig i regionen Veneto i närheten av “Lago di Garda” (Gardasjön) och Verona, måste man absolut göra en dagsutflykt till “Borghetto sul Mincio” som ligger ca 10 km söder om Gardasjöns sydliga stränder.

Denna lilla by, byggd i symbios med floden Mincio, vars urbana planering går tillbaka till Lombard-perioden (åren 568 – 774) kännetecknas av forntida befästningar från medeltiden. Byns centrum som är den äldsta delen behåller fortfarande den karaktäristiska aspekten av en intakt medeltida by. Det är karaktäriserat av ett klocktorn, kvarnhjul till vattenkvarnarna som man en gång använde för malning av vete och annat spannmål, samt fästningarna på den långa bron ”Ponte Visconteo”. Bron spänner över en mycket speciell dammanläggning byggd 1393, på uppdrag av Gian Galeazzo Visconti, hertigen av Milano, som försvar av hertigdömmets östra gränser.

Den antika dammanläggningen ger liv och dynamik.

Borghetto (”befäst bosättning”) är en ovanligt charmig plats bland annat beroende på det harmoniska förhållandet som historia och natur har bevarat, nästan intakt, genom århundradena och som idag representerar ett urbant ”unicum” helt klart värt ett besök.

De första bosättningarna byggdes vid ett ställe där floden Mincios vatten var så grunt att man kunde vada från ena stranden till den andra. Floden med sitt klara vatten som kommer rinnande från de högre bergen i norr, är ett fantastiskt inslag i landskapet. Här simmar änder, doppingar och svanar under trädens grenar som sträcker ut sig en bra bit över vattnet, och man kan promenera i parken längs med stranden.

När man besöker ”Borghetto sul Mincio” blir man på gott humör, allt är så vänligt och naturskönt. I byn finns det restauranger och kaféer, där man på sommarhalvåret kan sitta på uteserveringar belägna på terasser i vattnet.

Byns lilla charmiga centrum erbjuder också hantverksbutiker med försäljning av lokla produkter. Sist jag var där hittade jag en lokal biodlare som specialiserat sig på honung från en mängd olika kryddörter och starkt doftande blommor, bl. a. Lavendel- och Timjanhonung, vilka båda var gudomliga till en bit Parmigiano som avslutning på en god lunch: ”Tortelli di zucca alla Mantovana” , en variant som i fyllningen har amarettismulor. Låter kanske avigt att lägga mandelbiskvier i färsk pasta, men det är garanterat en höjdare!

Bostäderna i de medeltida husen är inte heller fy skam!

Har man efter lunch sedan lust att göra en botanisk runda, är detta det perfekta stället!

Alldeles intill ligger nämligen en enorm och vida berömd park ”Parco Giardino Sigurtà”. På ett område av 60 hektar växer bl.a under månaderna mars och april ca en miljon exemplar av tulpaner, vilka representerar den viktigaste koncentrationen av tulpaner i Italien och även i södra Europa. Där finns en allé av rosor med 30 000 rosenbuskar, dammar där vattenväxter blommar mellan juni och juli, och enorma gröna ängar. Vill man stanna längre i denna vackra trakt finns det hotell i den lite större byn intill ”Valeggio sul Mincio”.

För att så runda av dagen kan man avnjuta två av de renommerade produkter från den här delen av Veneto; en bit Grana Padano och ett glas vitt Soave DOC.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: