Saltimbocca alla Romana

Om man följer denna maträtt bakåt i tiden verkar det som man hamnar i nordvästra Italien, närmare bestämt i Brescia. Saltimbocca (från “saltare in bocca”– hoppa i munnen) är dock mest känd för varianten “Saltimbocca alla Romana” vilken är typisk för den italienska huvudstaden. Sedan slutet av artonhundratalet har den spridits till andra delar av Italien, och så småningom blivit en av de mest kända traditionella rätterna från det italienska köket.

Lika lätt och snabb som god, så varför inte svänga ihop en klassiker, som med sin kryddiga touch av salvia och det lite udda användandet av tandpetare resulterar i en festlig presentation.

Detta behöver man:

Kalvinnanlår i skivor 4 st. (ca 300 g)

Prosciutto crudo (4 tunna skivor) 40 g

Salvia 4 blad

Smör 50 g

Vitt vin 1 dl

Svartpeppar efter smak

Vetemjöl 50 g

Extra jungfru olivolja 2 msk

Vatten 1,5 msk

Börja med att skära kalvköttet i skivor, lägg varje skiva på en skärbräda, ta bort eventuella nerver och fett och slå sedan med en köttklubba för att göra det tunnare. Lägg sen på varje köttskiva en skiva prosciutto crudo och ett salviablad. Fäst skinkan och salvian i köttet med en tandpetare (av trä) så de inte halkar av under tillredningen. Häll 40 g smör och 2 msk olja i en stekpanna och låt smöret smälta på medelhög värme.

Mjöla köttskivorna, men bara på undersidan (den som är utan prosciutto och salvia) och lägg dem en efter en i sekpannan med smöret och oljan. Höj temperaturen så att saltimboccan bryns väl. Peppra efter smak men inget salt eftersom prosciutton ger sälta åt köttet.

När köttet är guldbrunt under, tillsätt det vita vinet och låt det avdunsta. När det har avdunstat helt, täck med lock och koka i ytterligare 1 minut. Överför saltimboccan till en tallrik och håll dem varma (man kan het enkelt täcka dem med folie).

Ta nu hand om såsen: använd samma stekpanna som köttet tillagats i (diska inte stekpannan), tillsätt 10 g smör och vattnet. Låt skyn koka ihop tills den blir simmig och lite tjockare.

Häll nu såsen på ett serveringsfat och lägg köttskivorna ovanpå.

“Saltimbocca alla Romana” är nu redo att serveras!

Gott med en grönsaksröra till som man har lagat till innan.

Här är ett tips på hur man kan göra:

Potatisar

Aubergine

Zucchini

Paprika

3 matskedar extra jungfruolja

1/2 lök, finhackad

Salt

Svartpeppar

Vitlök

Timjan, basilika, rosmarin och oregano

Grönsaksbuljong

Skala och skär löken och potatisen i skivor (ca 1 centimeter tjocka) och de andra grönsakerna i små tärningar. Lägg löken i oljan i en stor stekpanna, tillsätt potatisen, låt fräsa med löken i ca 10 minuter. Rör om ofta så det inte bränner fast. Tillsätt sedan resten av grönsakerna, kryddörterna, peppar och en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt lite grönsaksbuljong och låt koka på låg värme under lock tills potatisen är riktigt mjuk.

Buon Appetito!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: