Hemgjorda gnocchi!

Har du kanske gått och funderat på om det inte är dags att avancera till level 2 i ditt pastaätande, dvs. att själv göra färsk pasta, så är potatisgnocchi en utmärkt liten utmaning. Lätta att göra och med otaliga variationsmöjligheter.

Det enda man ska tänka på är att degen bör snos ihop tämligen snabbt och för hand, annars riskerar man att få äta sega gnocchi, vilket är mindre gott.

Gnocchi – som i Toscana kallas för “topini” (som betyder “möss”) – har man ätit här i Italien sedan hundratals år tillbaka. En enkel rätt omtyckt av alla och som med en god krämig sås kan bli till något alldeles extra.

Recept för 4 personer:

500 gr potatis med skal. Använd inte färsk potatis, de innehåller för mycket vatten. Gamla Asterixpotatisar (med rött skal) är de allra bästa.

120 – 150 gram vetemjöl + lite för att ge formen.

2 msk uppvispat ägg (ca 1/2 ägg)

1 nypa salt

Potatisgnocchi kan man också göra utan ägg för intoleranta och veganer. Ägget gör att degen binder ingredienserna bättre och att gnocchin lättare behåller formen under kokningen.

Koka potatisen med skal tills de blir lagom mjuka.

Häll av och skala dem så fort de inte är för varma att hantera.

Pressa dem i en potatispress (alternativt: mosa med en gaffel) och låt purén svalna. Sval potatis absorberar minde mjöl, vilket gör gnocchin mjukare (ju mer mjöl ju hårdare blir de när de är kokta).

Tillsätt sedan saltet, det vispade ägget och mjölet.

Knåda så lite och snabbt som möjligt, det räcker med att få degen att hänga ihop (om du arbetar degen för mycket blir den klibbig!)

Ta bitar av degen och rulla ut dem på bakbordet till långa smala rullar ungefär 2 cm tjocka, utan att tillsätta mjöl, om det klibbar, mjöla bara in dina händer.

Skär rullarna i bitar på ca 3 cm. Man kan låta dem vara släta eller trycka lätt med en gaffel för att få det klassiska randiga mönstret.

När du preparerar dina gnocchi, lägg dem undan för undan på en lätt mjölad bricka eller skärbräda, på detta sätt kan du enkelt hälla dem direkt i grytan utan att ta dem en och en.

Fortsätt på detta sätt tills degen är slut. Låt de sen vila 20-40 minuter så de torkar något (men inte mer än någon timme för om ytan torkar för mycket blir den hård och innamätet för mjukt). Efter att de vilat är dina gnocchi färdiga att kokas.

Använd en stor gryta med mycket vatten (salta vattnet lätt när det kokat upp, som med vanlig pasta).

Lossa all gnocchin från brickan eller skärbrädan med t.ex. en degskrapa så de inte fastnar. Häll sen försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Rör inte i grytan, om det är rikligt med kokande vatten behövs det inte. När gnochin pluppar upp på ytan är den färdig. Ta en hålslev och fiska upp dem och för över dem till såsen som du förberett innan. (försök att få med så lite vatten som möjligt, om inte såsen behöver spädas ut förstås).

Det går bra att frysa okokt gnocchi. Ställ in hela brickan i frysen och låt dem bli hårda, därefter kan de flyttas över i fryspåsar (lägg aldrig mjuk gnocchi i påsar, de sjunker ihop till en enda stor klump).

Förslag till sås:

Gnocchi är goda till allting, men denna gorgonzolasås är en klassiker :

160 g mild gorgonzola

3,5 dl (eller något mindre) helmjölk

3 dl färsk grädde

50 g parmesanost

1 klick smör

svartpeppar

salt

muskotnöt (valfritt)

Smält mjölk, grädde, smör och bitar av mild gorgonzola i en kastrull på låg värme. Krydda med salt, svartpeppar och, om du vill, muskotnöt.

Om man gillar valnötter passar de mycket bra med gorgonzola, hacka dem i halvstora bitar och strö dem över gnocchin innan de serveras.

Buon Appetito!

En tanke på “Hemgjorda gnocchi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: