Vem är ”La Befana”?

Enligt traditionen är det en mycket gammal kvinna som flyger på en sliten kvast. Hon kommer på natten mellan 5 och 6 januari för att fylla barnens strumpor som de hängt upp kvällen innan, vid ett fönster eller en öppen spis. I allmänhet får barn som har uppfört sig bra under året godis eller små leksaker. De som däremot har varit särskilt olydiga kan hitta strumporna fyllda med svart kol eller vitlök (numer behandlar man inte barnen på det viset, utan man har listigt nog hittat på godiset “söt kol” som ser ut som kolbitar och gjord av mestadels socker. Vitlök kommer inte heller längre i fråga).

Enligt tolkningar som är allmänt accepterade i centrala och norra Europa, skulle La Befana härröra från den keltiska figuren “Perchta” och vissa liknande figurer som t.ex. “Frigg” i Skandinavien, alltså fruktbarhetsgudinnan i den nordiska mytologin. “La Befana” är ursprungligen en personifiering av vinternaturen och representeras som gammal med puckelrygg och en krokig näsa, rufsigt vitt hår och stora fötter. Klädd i trasor och utslitna skor, flyger hon över land och åkrar på natten, vilket ansågs föra med sig kraft och fertilitet till jorden. Denna antika tradition som existerade redan för mer än 1000 år sedan skulle firas i de 12 dagar som följde efter jul. Den nådde sin höjdpunkt den 6 januari och fick så sammanfalla med den kristna högtiden “Epifania” – uppenbarelse, alltså trettondagen.

Redan på 400-talet e.Kr. började den dåvarande kyrkan i Rom att fördöma alla hedniska riter och övertygelser och definierade dem som en frukt av satanistiska influenser, vilket medförde en förvandling av figuren där man under medeltiden ”rensade bort” fantastiska eller hedniska inslag för att slutligen skapa den gamla kvinnan – som representerar det gångna året. På grund av inflytandet från figurer från Halloweenfirande har ”La Befana” felaktigt blivit associerad med en häxa. I verkligheten är hon inte en häxa, utan en kärleksfull gammal kvinna, representerad på en kvast, vilken är en gammal klassisk symbol för rening av hem (och själar), i väntan på säsongens återfödelse.

Här har man naturligtvis gjort business av denna högtid, och en armé av befanor med dekorerade strumpor fyllda med choklad och dylikt, ploppar massivt upp i alla affärer, tidningskiosker och marknader så fort annandagen är över.

Runt om i Italien firar man “La Befana” med folkliga fester. I Vendeig är “la Regata delle Befane” – Befanernas roddtävling, mycket spektakulär; gondoljärerna klär ut sig till gamla damer och ror i kapp. Istället för sina stiliga gondoler använder man sig av enklare båtar, men fortfarande med den klassiska rodden med bara en åra. Detta jippo drar vanligtvis till sig en stor mängd venezianer och turister.

Så varför inte börja fira denna tevliga dag i Sverige också? Hitta på nåt roligt med barnen, stoppa strumporna fulla med snask – vilket aldrig är fel – det vet ju alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: