2020 Addio!

En nyårsafton i Italien är en kväll som man äter sig igenom. Många är rätterna som gör sin entré på bordet, men ingen är så självklar som cotechino med linser. Från Trentino i norr till Sicilien i söder är detta en rätt som helt enkelt inte får saknas på kvällen till ”San Silvestro” (nyårsafton är även kallad ”San Silvestro” till minne av en av Roms biskopar, helgonförklarad och död – förmodligen – den 31 december år 335 e.Kr.).

Cotechino är en typ av korv gjord av olika delar av fläskköttet och som äts kokt. Antagligen har den sitt ursprung från Friuli-Venezia Giulia i nordost och därefter utbredd i alla regioner i norra Italien. Den har fått sitt namn från det italienska ordet för fläsksvål “cotica” (eller cotenna).

Cotechino har mycket antika anor och anses vara anfadern (eller modern) till alla typer av “insaccati” d.v.s. kött, fett och andra delar av grisen malda och nedstoppade i ett skinn; således korvens ursprung.

Idén att lägga allt det som grisen gav i i matväg i små behållare gjorda med djurets egna tarmar var också ett mycket effektivt sätt att konservera köttet.

Att servera linser och cotechino tillsammans kan anses vara en av de äldsta sederna i italiensk mattradition. Var denna vana härstammar från är inte helt klart men under århundradena har linser alltid varit förknippade med något positivt. Under romartiden gav man i allmänhet under de första dagarna av det nya året linser till släktingar eller nära och kära; gåvan skulle läggas i en påse, som hängdes på bältet som man bar med sig. Denna antika tradition kan alltså ha att göra med varför linser idag är förknippade med tur – och i synnerhet med ekonomisk avkastning – främst på grund av deras form: linser, innan de kokas påminner om små mynt, ligger de så i en påse ger det idén om en liten hög med pengar. Enligt andra källor finns emellertid ursprunget till denna sed framför allt i deras näringsrika innehåll; i en ofta fattig tillvaro där det rådde brist på animaliskt protein kunde linserna ge näring och mätta dem som inte hade råd med kött.

Att äta linser på nyårsafton för alltså tur med sig, pengar och god hälsa. Om man skall vara riktigt säker på ett lyckosamt år bör man också ha något rött på sig (om man inte vill visa hur vidskeplig man är kan man ha röda trosor; de säljs speciellt för det ändamålet i mellandagarna).

Beredning av linserna:

Tillagningen av linserna är mycket enkel. Har man förkokta linser på burk tar hela beredningen bara 20-30 min.

Häll lite olivolja i en stekpanna, lägg i en vitlöksklyfta i bitar och låt den bli svagt färgad på mycket låg värme (2-3 min). Häll i en burk med linser med sitt inläggningsvatten (räcker till 2 personer). Tillsätt 3-4 msk tomatpurè, 1 lagerblad, salt och svartpeppar. Låt koka under lock på svag värme i ca 20 min. Kolla då och då så det inte kokar torrt.

Sedan skär man cotechinon (som man kokt i förhand) i centimetertjocka skivor. Servera linser och cotechino tillsammans, garnera med en kvist persilja.

Vid tolvsaget tar du så fram en väl kyld prosecco eller italiensk spumante (naturligtvis, den som vill envisas med en dyr champagne kan ju ta fram den, även om smaken inte skiljer sig speciellt), skär upp en Pandoro och skåla för att 2020 är över och så att 2021 ska få en lyckosam början.

Gott Nytt till er alla!

4 reaktioner till “2020 Addio!

  1. Låter gott, har en Cotechino i skafferiet som ska avnjutas på Nyårsdagen! Aldrig smakat denna rätten så det ska bli kul. God fortsättning! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: