Buon Natale med Pandoro!

God jul till er alla. Det har varit ett knepigt år, en riktig prövotid. Om en vecka är detta 2020 äntligen förbi och förhoppningarna inför kommande år är säkert större än vanligt vid ett årskifte. Slappna av denna helg och tillåt er lite god italiensk julmat som t.ex: tortellini in brodo (i buljong), lasagne alla napoletana (med köttsås, ricotta, mozzarella och små köttbullar), baccalà (typ lutfisk), minestra maritata (en soppa som förenar olika typer av kött som ben av prosciutto, höna, kalvkött, salsiccia, schalottenlök, cikoria, broccoli och savoykål), zampone eller cotechino (korvar att koka gjorda med fett och magert fläskkött och kryddor). Okej! jag vet, vid julen är ni traditionalister allihopa. Klart man inte kan offra skinkan, köttbullarna, sillen och Jansons! Men det behövs inte heller. Juldagarna är så många man vill de ska vara, så det finns gott om tid till att exprimentera bara man har lust, och vem har inte det? Omväxling förnöjer som vi vet.

Som avslutning på allt det smaskiga salta och feta vill jag förslå något sött och fett (klart man kan sätta i sig en halv annanas också om man vill det istället), dvs en Pandoro berikad med mascarpone, nutella och vispad grädde. Urgod, lätt att göra och snygg att titta på. Här kommer den:

Lägg pandoron ner så du har botten på ena sidan och toppen på den andra. Skär den i 7 skivor; nu ser man också att kakan är stjärnformad.

Ta 500 g mascarpone och blanda i 3 matskedar florsocker. Lägg därefter i 4 matskedar Nutella och blanda väl till en slät kräm. Bred ett tjockt lager av krämen på den skurna bottenbiten och lägg så på nästa bit (som nu har formen av en stjärna) och bred ett lager av krämen på den också. Fortsätt så tills alla bitarna har byggts på. Vispa 2,5 dl grädde med 1 tesked florsocker. Lägg den vispade grädden i en spritstrut och spritsa grädde i hålen som bildats vid varje ”stjärna”. Garnera slutligen med röda bär, t.ex. vinbär eller hallon. Som avslutning, låt det ”snöa” florsocker över kakan. Nu är det bara till att äta upp alltsammans!

För att ni ska hänga med i svängarna har jag lagt upp en demostrationsvideo:

Buon appetito och var snälla mot varandra!

En tanke på “Buon Natale med Pandoro!

  1. Åt en Tre Maria Pandoro under julhelgen tillsammans med florsocker och pistagekräm. Mycket gott. Skar den då i långa tunna skivor med en filékniv, vilket fungerade mycket bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: