Asiago – idyll på tusen meters höjd

I nordöstra Veneto, strax nordost om staden Vicenza reser sig “L’altopiano di Asiago” – Asiagos högplatå – som består av sju små kommuner där den största är just Asiago med ca 6000 invånare.

Här på 1000 meters höjd ligger snön djup på vintern och täta skogsområden är utspridda som gröna täcken på de vida kullarna och betesmarkena om sommaren. Det är en häftig kontrast mellan den platta industrialiserade slätten under, bara en halvtimme därifrån, i vertikal riktning på trånga serpentinvägar. Visst kan man lätt bli åksjuk av de snäva svängarna, de sk. ”tornanti” (dvs. där man byter färdhåll). Det är dock värt mödan, när man väl slingrat sig upp och kör in i detta sagolandskap, vilket påminner mer om Österrike (på vissa ställen Sverige) än Italien. Husen utanför tätorten är i alpinsk stil med vedstaplar längs ytterväggarna, stora träverandor och snidade fönsterluckor.

Asiago centrum

År 1310 grundades ”la Spettabile Reggenza dei Sette Comuni” (de sju kommunernas regeringsämbete), den första federationen i världen som kan jämföras med en modern federal stat. Bosättningarna på Asiagoplatån har ett antikt förflutet och beboddes av den etniska minoriteten ”Cimbri” som utmärkte sigt bland annat för att de talade ett speciellt språk av germanskt ursprung; det kimbrianska språket, vilket för övrigt är den äldsta tyska dialekten som fortfarande finns och som fortfarande talas av några få invånare. Medan spår av kimbrian finns fortfarande i det dagliga språket och i ortsnamnen i området.

Man kan förmoda att dessa två herrar kan uttrycka sig på kimbrianska

Man vet inte exakt var de första innevånarna kom ifrån. Vissa anser att det var familjer från sydtyskland som runt år 1000 drog sig söderut, men det finns också idiomatiska exempel på likheter med de skandinaviska språken, och dessutom var den nordiska mytologin en gång vida utbredd på platån.

På Asiagoplatån växer våra nordiska rönnar

På den kulinariska fronten är Asiago mest berömd för sin ost. Asiagosten tillverkas på samma sätt som den gjort i hundratals år. Korna går fria på enorma böljande betesmarker. Man ser dem överallt när man tar en tur på de gamla slingrande grusvägarna som förbinder de sju byarna. Asiago-osten härstammar från ett uråldrigt hantverk där osttillverkningen skedde direkt på betesplatsen. Ett sånt litet ”naturmejeri” kallades ”malga” (ord från alpina dialekter, av för-romerskt ursprung) och hänvisar till betesmark typisk för de östra italienska Alperna, där korna stannar under sommaren. Men ordet ”malga” beskriver också byggnaden eller komplexet av byggnader, gjorda av trä eller blandat trä och murverk, som ligger på betesmarken som skydd för boskap, lagring av mjölk och tillfällig bostad för dem som skötte det hela. Dessa små naturmejerier finns fortfarande. Det är en fantastisk känsla att långsamt åka på serpentinvägarna upp i bergen (bortsett från ev. åksjuka förstås), njuta av den hisnande utsikten, åka in i skogen, komma ut och plötsligt hitta en ” malga” mitt ute i ingenting och köpa nygjord ost som doftar av råmjölk och klöverblommor.

Den ständigt närvarande kossan
En gammal malga med tillbyggt permanent bostadshus

Färsk Asiago-ost, produceras av helmjölk och är lagrad i minst 20 dagar. Den är rik på levande mjölkferment och har en delikat, mjuk och behaglig smak med en mild mjölkarom. Man kan med fördel äta den som det är på bröd eller kan man skära den i tärningar och låta dem smälta i en risotto eller i en pastasås tillsammans med exempelvis speck eller tryffel.

På Italianissimo i Lomma hittar man ett stort urval av italienska ostar, bl.a. denna utsökta, halvlagrade Asiago-ost.

Asiago-ostar finns också i lagrade varianter, allt från 3 – 15 månader, och ”Asiago Stravecchio” (betyder ugefär ”jättegammal”) som lagras i över 15 månader. Dessa lagrade ostar har en mer karaktärsfull smak och torrare konsistens. Jättegoda som tilltugg till inlagda torkade tomater, kronärtskockshjärtan, chilipeppar, prosciutto och all typer av salami.

Branta kullar och djupa dalar med inbäddade små gårdar här och var.

Natur, god mat inspirerad av det alpinska köket och utmärkta viner. På sommaren är temperaturen behaglig till skillnad från slätten under. Asiagoplatån är ett populärt turistmål och det är inte svårt att förstå varför!

En tanke på “Asiago – idyll på tusen meters höjd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: