Gitarrspagetti med pistagepesto och burrata

Ofta tror man att för att laga till en riktigt fin bjuda-på rätt måste det ta tid och mycket förberedning. Men nej då! man kan välja den lätta vägen, dvs. använda fantastiska råvaror och fantasi.

Man kan t.ex göra en gudomligt god och mycket presentabel rätt med spagetti, pistagenötter, burrata och rödlök. Snabbt och smärtfritt, efter en halvtimme kan du servera en rätt som vilken restaurang som helst skulle avundas dig.

Detta behövs till 4 portioner:

500 g Spagetti alla chitarra (gitarrspagetti – redskapet man använder för att ge formen påminer om en gitarr, därav namnet. Man kan naturligtvis använda vanlig spaghetti också. Skillnaden mellan de båda är att den vanliga spaghettin är rund men spagetti alla chitarra är fyrkantig)

250 g burrata

100 -150 g pistagenötter utan skal

1 burk (190 g) pistagepesto

1 rödlök

lite vetemjöl

salt

olja för fritering

Såhär gör du:

Sätt på en gryta med vatten till pastan (5 liter vatten till 500 g spagetti). När vattnet kokat upp tillsätt 50 g salt.

Medan vattnet kokar upp skiva rödlöken i tunna runda skivor och vänd dem i mjölet.

Hacka pistagenötterna grovt. Ta ut burratan ur kylskåpet en stund innan, den har mer smak om den inte är kylskåpskall, alltså bäst med rumstemperatur, lägg den på en tallrik där du innan serveringen delar den i två delar (för 4 personer går det åt 2 st förpackningar burrata eftersom de väger 125 gram styck).

Lägg i pastan och låt den koka det antal minuter som står angivet på förpackingen.

Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter där du friterar löken tills den blir ljusbrun och knaprig (det tar ett par minuter). För att se om oljan är tillräckligt varm för fritering, tar du en nypa mjöl som du släpper ner i oljan, när det bildas bubblor runt mjölet är det tillräckligt varmt).

Öppna pistagepeston och skeda upp den i en stekpanna med höga kanter (man ska kunna slunga pastan), ta en slev av det kokande pastavattnet (en knapp deciliter) och rör ner det i peston. Fortsätt röra tills det har bildats en jämn kräm och låt peston bli varm på svag värme, ska inte koka.

När löken är lagom brynt tar du upp den ur oljan och låter den rinna av någon minut på ett hushållsapper.

Häll av spagettin när den är “al dente” och slunga den tillsammans med pistagepeston så allt blandas och blir riktigt varmt.

Lägg upp i pastaskålar, lägg en halv burrata på varje portion, strö över de hackade pistagenötterna och dekorera med den friterade rödlöken.

Buon appetito!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: