Den äldsta julkakan-Panforte

Panforte är en traditionell julkaka med mycket gammalt ursprung. De första skriftliga uppgifterna påstås gå ända tillbaka till år 1000. I början kallades den helt enkelt Julbröd, Aromatiskt bröd eller Pan Pepatus. Beredningen anförtroddes åt yrkesgruppen som tillhörde samfundet “L’Arte dei Medici e Speziali di Siena” dvs de som hanterade örter, kryddor och mediciner, alltså den tidens apotekare. Eftersom en del av ingredienserna var just kryddor som t.ex. kanel, ingefära, muskotnöt, peppar och kryddnejlika vilka var dyra lyxvaror, kunde gemene man knappast drömma om att få servera Panforte på familjens julbord. Den blev däremot en populär ingrediens på de mer välbärgade borden där adelsmännen, de välbärgade och prästerskapet smörjde kråset både med Panforte och andra läckerheter.

Receptet har inte genomgått någon större förändring genom århundradena och ingredienserna förblev ungefär desamma tills 1879, då drottning Margherita av Savojen besökte Siena. För detta tillfälle förberedde en apotekare en speciell och mildare panforte; istället för den sedvanliga svartpepparn ovanpå pudrade han på ytan ett lager av florsocker smaksatt med vanilj. Allt för att blidka de kungliga – och som man får förmoda, känsliga – smaklökarna. Denna variant är den man äter fortfarande och följdaktligen heter den ”Panforte Margherita”.

Panforte serveras som dessert, gärna till ett glas vitt vin eller Vin Santo (sött dessertvin med likörkänsla). Man skär den i små bitar eller skivor, och visst känner man att detta är resultatet av århundraden av tradition, smaken lämnar en inte oberörd; kulinarisk historia och en blandning av genuina men samtidigt raffinerade smaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: