Pastaskolan

Att veta hur man lagar en perfekt pasta är en kunskap som du kan ha nytta av varje dag.

Pasta är billig mat, man lagar den snabbt och den kan serveras på många olika sätt.

Hur mycket vatten och salt ska man då använda för att få den optimala pastan? Rekommendationerna är klara: 1 liter vatten och 10 gram salt för varje 100 gram pasta; alltså för att tillaga 500 gram (1 paket) behövs 5 liter vatten och 50 gram salt. Fyll en tillräckligt stor kastrull med kallt vatten. Täck med lock och koka upp vattnet. Pasta behöver mycket utrymme för att kunna röra sig i vattnet och inte klibba ihop under tillagningen.

Till 4-5 portioner:

Koka upp 5 l vatten. När vattnet börjar koka kraftigt, tillsätt 50 g grovt salt. Låt saltet lösas upp och häll i 500 g pasta i vattnet. Om du vill göra spagetti eller en annan sort av lång pasta som inte passar helt i kastrullen, vänta i 30 sekunder tills delen som är nesänkt i vattnet mjuknar och tryck sen försiktigt ner resten under vattenytan med en gaffel eller kökstång.

Om du tvivlar på antalet portioner av pastan, följ anvisningarna på förpackningen.

Låt vattnet koka upp odentligt innan du lägger i saltet

Ställ in kökstimern. Läs anvisningarna på förpackningen för rätt tillagningstid på timern. Ställ in den minsta rekommenderade tiden; till exempel, om instruktionerna säger att koka pasta i 8-10 minuter, ställ in timern på 8 minuter.

Tunna pastasorter kokar snabbare än de med större tjocklek, såsom penne eller grövre spaghetti, som i allmänhet kräver minst 8-10 minuters tillagning. Rör om i pastan med en träsked och låt koka kraftigt utan lock.

Vattnet måste fortsätta att koka under hela tillagningstiden. Rör om var 2-3:e minut för att förhindra att pastan fastnar i botten på kastrullen eller att den klibbar ihop.

När timern ringer, ta en bit av pastan och vänta i några sekunder tills den har svalnat. Smaka på den för att kontrollera om mitten fortfarande är hård eller om den har nått den konsistens du vill ha.

Om pastan fortfarande känns lite hård inuti låt den koka i ytterligare en minut.

Ta undan ett par slevar av kokvattnet som du kan använda för att späda ut såsen med. Det innehåller smakämnen och stärkelse vilket ger ett bättre resultat som utspädningsvätska än bara vatten.

Häll pastan i durkslaget och skaka den försiktigt.

Tillsätt inte olja i detta skede för då fäster inte såsen lika bra på pastan (om du inte ska äta den med bara olivolja och parmesan förstås så kallad “pasta in bianco” – vit pasta).

Häll tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt såsen och rör om med en träsked, alternativt; häll pastan direkt i såsen och slunga den lätt innan den serveras.

Om såsen är för tjock, använd lite kokvatten för att späda ut den. Tillsätt lite åt gången tills den når rätt konsistens.

Buon appetito!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: