Den mest älskade: Pizzan

När man någon gång under yngre stenåldern upptäckte att det gick att laga mat på en upphettad stenhäll kunde man ju inte låta bli att också upptäcka pizzan.

Pizza är en helitaliensk tradition som är känd världen över; en av de viktigaste symbolerna för Italien och italiensk matkultur, men dess historia har avlägsna rötter.

Once upon a time

I mellanöstern, hade man precis upptäckt jordbruket vilket innebar att man odlade säd som även maldes. Man kom då på hur man kan blanda mjöl och vatten till en deg och på heta stenar tillaga osyrade brödkakor.

I det antika Egypten kom man underfund med att en deg kunde jäsa och att brödet då blev både godare och mera lättsmält. Pizzans historia fortsätter så framåt i tiden. På romartiden började man knåda in örter och salt i degen av vilken formades små platta kakor (focacce) som bakades på en glödbädd.

På 700-talet e.Kr. med lombardernas ankomst till Italien, började ett nytt gotiskt-lombardiskt ord cirkulera: ”bizzo”, ibland kallat ”pizzo”. På tyska ”bizzen”, vilket betyder “bett”. Nu börjar vi alltså närma oss. Runt år 1000 hittas de första officiella dokumenten med termen ”pizza”.

Så kommer vi slutligen fram till Neapel – eftersom den pizza som vi känner till idag anses härstamma just därifrån. År 1535, i sin ”Beskrivning av de antika platserna i Neapel”, skriver poeten och författaren Benedetto Di Falco att ”focaccia” på napoletanska kallas “pizza”. Olivolja och ost var tidiga ingredienser, men för tomatpurèn är vi tvugna att vänta till 1600-talet och 200 år senare mozzarellan för att komplettera det klassiska receptet.

Den mest berömda pizzan ”Margherita” uppfanns 1889 för att hedra drottning Margherita av Savoia. Tomat, mozzarella och basilika representerar också de tre färgerna på italienska flaggan.

Bland professionella pizzbagare finns det flera accepterade regler för att definiera en kvalitetspizza, här är några.

7 kriterier på en bra pizza:

En pizzadeg bör ha en jästid av minst 12 timmar, men det finns pizzabagare som låter den jäsa upptill 96 timmar.

Jämnt bakad och inte bränd, särskilt inte undertill och vid kanterna.

Trevligt utseende med en rundad form utan uppenbart stora bubblor.

Balanserad kombination av ingredienser.

Inte för torr eller för fuktig och framförallt både pösig och krispig.

Rätt balans mellan aromer och kryddor som främhäver smaken.

Bör ätas nygjord, rykande varm.

Att baka bra pizzor, lära sig att sköta en vedugn och att hantera pizzans baktid kan vara rätt så knepigt, men man kan ju lära sig. Praktik ger färdighet! Med lite övning och en lättskött vedugn kan du njuta av egenhänigt komponerade pizzor som smakar som på en italiensk pizzeria. En kunskap du aldrig ångrar. Att ljumma sommarkvällar kunna sitta på sin egen trädgårdspizzeria och äta av egna nygjorda pizzor tillsammans med goda vänner är priceless; total njutning och fullkomlig frihet. Om man inte har en murad bakugn finns det på marknaden pizzaugnar av metall som vedeldas, lättskötta och av hög kvalitet. Vad som är praktiskt med dessa är att du kan flytta på den utan större problem.

Pizza bianca (utan tomatsås) med mozzarella, salsiccia, tryffelkräm, ricotta, valnötter och basilika.

Pizzor kan se ut på många sätt, smaker och ingredienser kan varieras i det oändliga. Ge uttryck för din kreativitet och skapa pizzor som smeker eller sätter fart på smaklökarna, inget är fel (nåja, det ska väl vara kebabpizza i så fall). Släpp loss fantasin och skapa något nytt, något riktigt smarrigt!

Här nedan några exempel på hemmagjorda pizzor som jag fick förmånen att smaka på under en ljuvlig sommarkväll i goda vänners lag.

En tanke på “Den mest älskade: Pizzan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: