Birramisù

Ölälskare, här är något för er! Tiramisù är kanske den mest kända italienska efterrätten i världen och förutom den klassiska kaffeversionen finns det många olika varianter som vi kan njuta av: med eller utan ägg, jordgubbar, Nutella, valnötter … Men hur är det med ölsmak i en tiramisù? Kanske verkar det vara en märklig kombination, men jag kan garantera att öltiramisù – eller ”birramisù” som det heter på italienska – är minst lika god som den klassiska med kaffe.

Ingredienser för 5-6 portioner:

1 flaska ljus öl (weiss är perfekt, men även en alkoholfri variant som Tourtel smakar utmärkt)

300 g savoiardikex (typ ladyfingers)

100 g socker

500 g mascarpone

4 färska ägg

1 nypa salt

kanel

kakaopulver

Så här gör du krämen

Börja med att knäcka äggen försiktigt och separera äggulorna från vitan. Vispa gulorna med hälften av sockret. Resultatet blir en ljus kräm.

När detta är gjort, blanda ner mascarponen i äggkrämen. Rör noga så alla klumpar löser sig, en gaffel brukar vara effektivt.

Vispa sedan äggvitorna med resten av sockret och en nypa salt.

När äggvitan blivit lätt och luftig, blanda ner den i mascarpone och äggkrämen och rör försiktigt från botten och upp. Tillsätt en tesked kanel (eller mer, beroende på hur stark kanelsmak du vill ha).

Så här gör du resten

Ta en form (ca 20 x 30 cm) häll i ungefär en tredjedel av mascarponeblandningen. Den måste fördelas jämnt så att den täcker hela botten.

Häll i lite av ölen i en skål och blöt undan för undan savoiardikexen i den. Olika typer av Savoiardi suger upp olika, men det brukar gå på ett ögonblick, några sekunder på varje sida. Se bara till att de inte blir för mjuka och faller sönder. Fördela dem på mascarponeskiktet.

Nu gör du likadant en gång till. När du har avslutat det andra lagret av Savoiardi, täck det med den sista tredjedelen av mascarponekrämen.

Avsluta med att pudra ytan med kakaopulver.

Efter en timme i kylen är din birramisù redo att njutas av (och dagen efter är den ännu godare).

Buon appetito!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: