“La sagra” – Italiens matfestivaler

“Sagra” kommer från det latinska ordet “Sacrum”. Festivalerna kännetecknades ursprungligen av en religiös dimension och var framför allt ett möte mellan människorna och det som var heligt. Årets viktiga moment som säd- och druvskörd firades med religiösa fester för att tacka gudar eller beskyddare.

Under årens gång har dock det heliga fått ge vika för det profana och ett av de bästa sätten att göra sig bekant med Italien och verkligen tränga in under ytan är att besöka dessa lokala matfestivaler. Om man har lust att åka runt lite så är det möjligt att hitta en “sagra” varje helg från maj till oktober. Riktiga folkfester som firas i hela Italien med lokala specialiteter, marknader, provsmakning, improviserade utomhusrestauranger, långbord på gatan, musik, turnering i briscola (kortspel), ståuppkomiker, skönhetstävlingar m.m. – utfört av uteslutande lokala förmågor.

Dessa festivaler äger oftast rum i små byar där det annars inte händer så mycket och de blir därför stora attraktioner för byborna som sluter upp till hundra procent. Även i de större städerna firar man med matstånd och matberedning live längs gatorna. Doften av arrosticini (grillspett med olika sorters glödstekt kött) blandas med rök och spunnet socker. Skrikande barn jagar varandra mellan stånden, berusade på adrenalin och socker. De vuxna köper på sig, äter och dricker tills det inte får plats mer, då pustar de en stund på de utplacerade stolarna i helgjuten plast, gråa av flitig användning, tills de är färdiga för nästa provsmakning. Allt medan högtalare här och var öser ut – strax under smärtgränsen – de senaste låtarna.

Här kommer man nära det, som trots globalisering och oroliga tider, finns kvar av det talienska folklynnet, landets själ; förmågan att för en stund lägga undan problem och bekymmer och njuta av ett ögonblick av fest och gemenskap. Som utomstående besökare kan man inget annat än att insupa alltsammans och bevara i minnesbanken som ett ögonblick av genuin värme och upprymdhet.

Med tiden har “le sagre” blivit specialiserade och man koncentrerar sig mest på en enskild produkt, vad för något spelar kanserake inte så stor roll, huvudsaken är att man festar tillsamans. Det finns festivaler för det mesta, i Toscana t.ex firar man “la bistecca fiorentina” (biffstek med ben, en tradition som förtjänar ett eget kapitel). Kastagnen tillägnas festivaler på många platser, precis som Karl Johansvampen och tryffeln, i augusti är det “il cocomero” (vattenmelon) som gäller.

Har man inget speciellt att fira hittar man på något. I regionen Emilia Romagna finns ett litet samhälle som heter “Berra” – vad man har gott om där är mygg – alltså firar man myggfestivalen “La sagra della zanzara”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: