Kastanjer i höstmörkret

På 1300-talet härjade pesten i Toscana. Där blev brist på mat och folk tvingades lämna sina gårdar i dalarna för att söka sig uppåt kullarna och bergen där de kunde hitta villebråd, bär och svamp. Där uppe växte det också gott om kastanjer, vilka man upptäckte vara både goda och näringsrika. Snart blev kastanjerna en av huvudingredienserna i kosthållet. Man åt dem kokta, rostade, torkade och malda till mjöl av vilket bakades bröd, kakor, pannkakor. Kastanjemjöl – fritt från gluten och laktos – kan användas för att göra färsk pasta, ugnspannkaka eller tunna pannkakor i stekpanna. Kastanjemjöl är helt enkelt äkta kastanjer som torkats och malts till mjöl, det kallas också för ”farina dolce” – sött mjöl.

Kastanjen räddade livet på många människor och några av rätterna äter man traditionellt fortfarande på hösten. ”Castagniacco” är en mycket gammal toscansk pannkaka gjord på kastanjemjöl. Man vispar ner vatten i kastanjemjölet tills konsistensen är som en lös gröt, sen lägger man i en nypa salt, russin och pinjenötter (alternativt bitar av valnötter), och så ner i en långpanna med bakplåtspapper, smetnivån i långpannan bör vara ca 2 cm hög. Innan den sätts in i ugnen häller man över lite olivolja och om man har, ett par kvistar färsk rosmarin. Den ska stå ca 30 min i 175 grader till den blir fast och lätt knaprig på ytan. Äts avsvalnad som dessert eller som mellanmål (väldigt mättsam). Tunna pannkakor “Necci” görs på samma sätt fast bara med kastanjemjöl, vatten och en nypa salt (lite lösare konsistens än castagnaccio). Pannkakorna äts nygjorda och fylls med mjukrörd ricotta.

En annan typisk kastanjevariant och förmodligen det äldsta sättet att äta kastanjen på är de berömda ”caldarroste”, kastanjer rostade på glöd. Om man tar en promenad på Florens medeltida gator i oktober-november kan man känna den ljuvliga söta, lite brända doften av rostade kastanjer i vart och vartannat gathörn. De säljs nyrostade, ångande heta i papperstrutar ihopsnodda av ”carta paglia”. Det är en fin upplevelse gå där med de heta kastanjerna som värmer händerna, låta blicken glida över de ockragula medeltida husen medan skymningen går över i en djupblå kvällshimmel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: