Ät, och därmed Pasta!

I Italien produceras över 3 miljoner ton pasta per år (ca 24 kg per person). Det som mer än något annat skiljer olika pastasorter åt är formen. Vi stöter ofta på pastaformer som är snarlika men som har olika namn beroende på vilken region de kommer ifrån. T.ex. Fusili, Rotini och Eliche är praktiskt taget detsamma. Rigatoni och Tortiglioni är väldigt lika, skillnaden är att Rigatoni har längsgående spår på utsidan medan spåren på Tortiglioni skruvar sig som en spiral. Dessa små skillnader kännetecknar den kärlek och passion man har för denna mångsidiga och smidiga basföda. På Grönland har man fyrtio ord för ”snö”, i Italien gäller samma sak för pasta.

Men formen har också en avgörande betydelse för smaken. Dess olika förmåga att blanda sig med såsen, hålla den kvar för optimal smakupplevelse etc. T.ex är linguine (platta spagetti) bättre till musslor än spaghetti eftersom dess platta form gör att den avger mer stärkelse och bättre skapar den simmiga konsistensen som gör detta till en lyxig rätt. Carbonara är bättre med spaghetti än t.ex. rigatoni (korta och tjocka pastarör), eftersom ägget i Carbonaran kan linda in spagettin som om det var en mantel och därmed ge den unika krämigheten som karaktäriserar ett välgjord recept. Det finns över 300 olika pastaformer och pastanamn i Italien. Varje region har sina speciella kombinationer av pasta och det den smaksätts med, för i Italien handlar det inte så mycket om sås i svensk bemärkelse men mer något man tillför pastan för att göra den smaklig och ibland även alldeles oemotståndlig.

Uttrycket ”pastasciutta” som är det klassiska benämningen på pastarätter betyder ”torr pasta”, detta ger oss en idé om att det inte är ”såsen” som är det viktiga men den perfekta harmonin mellan pastan och ”il condimento” dvs. det man smaksätter den med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: