Spaghetti alla Carbonara

En typisk rätt från Rom och regionen Lazio är

Spaghetti alla Carbonara har nästan ett sägenomspunnet ursprung. Man vet inte med säkerhet var receptet kommer ifrån men denna enkla, läckra rätt har i sitt bagage en mängd mer eller mindre fantasifulla ursprungsteorier.

En av de mest trovärda är den med mötet mellan de ingredienser som fanns tillgängliga för de amerikanska soldaterna, som befann sig i Italien mot slutet av andra världskriget, och fantasin hos en romersk kock. Resultatet blev prototypen till spaghetti carbonara: ägg, bacon (senare guanciale) och ost. Gradvis har receptet utvecklats till det vi alla känner till idag.

Ingredienserna är få men bör vara av bästa kvalitet; guanciale skuren i remsor, en gyllene kräm av äggulor, rikligt med nyriven romansk pecorino och slutligen, nymalen svartpeppar. Detta är ett recept för viket det krävs en viss vana för att göra perfekt. Men någon gång måste ju vara den första.

Recept för 4 personer:

400 gram Spaghetti (tar man mer får man tänka på att öka på de andra ingredienserna lite så att carbonaran inte blir för torr)

6 medelstora Äggulor

150 gram Guanciale

50 gram Pecorino romano

Börja med att placera en kastrull med saltat vatten på spisen för pastan. Under tiden tar du guancialen (skär bort svålen om den finns kvar), skär den först i skivor och sedan i remsor cirka 1 cm tjocka. Ev. svål kan återanvändas för att smaksätta andra rätter. Häll bitarna i en non-stick panna och bryn guancialen i ca 15 minuter på medium värme, var försiktig så att du inte bränner den för då får den för stark smak.

Under tiden häller du i spagettin i det kokande vattnet och koka den tid som anges på förpackningen. Häll äggulorna i en skål, tillsätt det mesta av Pecorinosten, den återstående delen används för att garnera pastan.

Krydda med svartpeppar, blanda allt med en handvisp. Tillsätt en matsked av pastavattnet för att späda ut blandningen och blanda väl.

Under tiden har guancialen brynts, stäng av värmen och ställ den åt sidan. Häll av pastan “al dente” direkt i pannan med guancialen och stek någon minut. Ta av pannan från spisen och häll blandningen av ägg och Pecorino i pannan. Rör om snabbt.

För att göra allt lite mer krämigt, om det skulle behövas, kan du hälla i lite vatten från pastan. Servera Spaghetti alla Carbonara omedelbart och smaka av med kvarvarande Pecorino och den nymalda svartpepparn.

BUON APPETITO!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: