Gnocchi alla Sorrentina

Den här klassikern i det syditalienska köket (och även på italienska restauranger runt om i världen), kommer ursprungligen från Sorrento vid den vackra klippiga kusten strax söder om Neapel.

Vad som gör denna gnocchi-rätt så populär är dess enkelhet: Genuina medelhavsmaker tillsammans med en enkel tillagning. Gnocchin är omsluten av en krämig tomat- och basilikasås, smaksatt med mozzarella och riven ost; ingredienser som gör rätten ännu mer intressant p.g.a. den sega ”strängeffekten” hos mozzarellan efter att ha stått några minuter i ugnen.

Ingredienser till ca 4 portioner:

Gnocchi di patate (potatisgnocchi) 1 kg

Tomatpurè 600 gram

Mozzarella 250 g

Vitlök 1 klyfta

Basilika färsk 6 blad (eller 2-3 nypor torkad)

Salt

Extra Jungfru Olivolja

Hetta upp 2 msk Extra Jungfru Olivolja i en stekpanna med höga kanter (på låg värme), lägg i en hel, skalad vitlöksklyfta och låt den bli lätt gyllene, tar 2-3 minuter. Häll i tomatpurè och några basilikablad (helst färska), salta och låt koka under lock i ca 30 min på relativt låg värme. Rör om då och då.

Under tiden sätt på vatten i en stor kastrull, låt det koka upp. Ta gnocchin ur förpackningen, lägg dem på en stor tallrik dela på dem som eventuellt sitter ihop. Salta vattnet när det kokat upp, lägg i gnocchin. Efter någon minut börjar de flyta upp till ytan, låt dem koka 1-2 minuter (kontrollera vilken tid som är angiven på förpackningen). Häll några matskedar Extra Jungfru Olivolja i en ugnsform, fiska upp gnocchin med en hålslev och lägg dem i den inoljade formen.

Häll över tomatsås (ta bort vitlöksklyftan innan), och mozzarellan som skurits i små tärningar ovanpå. Riv över lite Parmiggiano Reggiano, gör sen ett lager till med gnocchi, sås, mozzarella och Parmiggiano (strö över rejält så blir det en knaprig skorpa i ugnen). Sätt formen i mitten på ugnen på ”grill” 250 grader i 5 minuter.

Servera gnocchin rykande varma i pastaskålar tillsammans med ett glas svalt vitt vin t.ex. en Vernaccia di San Gimignano.

BUON APPETITO!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: